Szoftverek

Hozzászólás (0) Találatok: 1278

Win10 screenTelepítettem. Két gépre. Windows 7-ről frissítettem, mondhatni az utolsó pillanatban. Értékes tapasztalatokat szereztem, bár ezek máshol nem használhatók, csak Win7-ről Win10-re frissítéskor. Először úgy éreztem, mint aki kapott valami ajándékot, hatott az újdonság kis varázsa, aztán fokozatosan elromlott a kedvem. Az „Évfordulós Frissítés” (ÉF) is csak rontott rajta. Sajnálom.



Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 2105

Bensőséges kapcsolat fűz a CorelDRAW vektoros(*) rajzolóprogramhoz. Több mint 20 évvel ezelőtt ismerkedtem meg az 1.2-es változattal, nem sokkal később amolyan „összegyűjtött élmények” jellegű könyvecskét írtam a 2.0 és 4.0 verziókhoz. Egy névtelen kommentelő valahol azt írta rólam, hogy ezekben a könyvekben nem az volt benne, amit  meg lehet csinálni a CorelDRAW-val, hanem az, amit nem.

Azóta is figyelemmel kísérem a program életútját – azon felül, hogy szinte naponta dolgozom vele. (A cég, amely a munkámat használja, megvette a szoftvert!)

splash

A kapcsolat bensőségességéhez hozzátartozik, hogy nem zavartalan. Sokszor idegesítjük egymást, a dolgok nem mindig alakulnak szépen – de eltelt ez a két évtized, és még mindig együtt vagyunk. Egy jó ideje már cikket sem írtam a CorelDRAW-ról. Talán az volt a legutolsó, amikor az X6 megjelenéséről tudósítottam két évvel ezelőtt. És most itt van az X7-es.

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 1849

 


Ma van Valentin-nap, és a szoftver egy hete megjelent – sok-sok éve használom, tehát mondhatok róla akármit. Itt, a felvezetőben nem is fogom szidni… (Ha valaki nem tudná, a LibreOffice az ingyenes, nyílt forrású irodai szoftvercsomag, a legális használatra törekvő használók alapszoftvere.)

Miután leginkább a Write-t használom, túl sok fejlődést nem látok – kétségtelen, hogy Win7 alatt gyorsabban jön be és hív be fájlokat, mint a 3.6.5, persze, ha a Gyorsindító aktív. Megújult ugye a portál arca, és a közlemény szerint a kódot megtisztították, és korszerű infrastruktúrákat vezettek be a fejlesztésben. Régi (legalább 6 éves) információ, hogy a kódnak egészen borzalmas részei is vannak (voltak), még a StarOffice GmbH idejéből, ha ezeket kibogozták, már az is sokat jelenthet. Itt és most annyit, hogy érdemes frissíteni, de annak is van értelme, hogy megvárjuk a 4.0.1.x változatot. (Egyelőre a 4.0.0.3-ról beszélünk.) (Update: márc. 6-án megjelent a 4.0.1.2)

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 1265

Az újságírás halála, amikor a szerző a saját történetét írja le. Márpedig most egy ilyen következik. (Standuposok halála, amikor a haknijaikon történteket mesélik. Az az Ő életük, nem a miénk…) Hívószavak: adóbevallás, online, Java.

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 1332

Nemrég (2013 januárjában) jött ki új verzió a nyílt forrású, kiadványtervező alkalmazásból, úgyhogy körülbelül két év után ismét vetettem rá egy pillantást.

Itt és most leszögezem, hogy nagyon sokat fejlődött, sokat gyorsult, megtanult magyarul helyesírás-ellenőrizni és elválasztani, és még fogom is folytatni, mennyi mindenben lett mennyire jó.

De még mindig használhatatlan. Például nincsenek benne táblázatok, ezeket (kapaszkodjanak meg jól) vektorgrafikaként kell importálni. (Update 2014.05.29.: Scribus 1.4.4; a helyzet változatlan. Ebben. Másban nem!)

 

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 1109