A múlt héten (2011. március végén) új, nagy verziót adtak ki a Mozilla Firefoxból (a 4-est) (a 15-öst...), a Google Chrome-ból (a 10-est) (a 21...89-est) és a Microsoft Internet Explorerből (a 9-est). Ezek nem teljesen független események, az IE9 végleges megjelenését hónapokkal ezelőtt bejelentették, nyilván a többiek is rákészültek. Hogy milyenek ezek, az nyilván mindenki kipróbálta (mindenki = a kétmillió, rendszeresen, szélessávon internetező magyar közül a böngészők iránt akár csak kicsit is érdeklődők). Most, az ars poeticához híven, élménybeszámoló következik. (Frissítve: 2012. szept. 5-én)

 

Először is, használok IE9-et. Sajnos, a munkám rákényszerít, van egy kötelező webes alkalmazás, egy sajátos tartalomkezelő rendszer, amely IE-ben fut. Másodszor is az IE9 tulajdonképpen tetszik. Éppen annyira új, hogy a gyermeki énem élvezze, és éppen annyira ismerős, hogy ne legyen idegen. És gyors is lett, pont ugyanolyan a válaszkészsége, mint a többieké.

De.

 1.  Minden egyes alkalommal legalább 20 Hgmm-rel felviszi a vérnyomásom, amikor elgépelek egy webcímet, mire az IE benyomja Binget százmillió érdektelen találattal, ez csak hülyeség, nem bűn, de ÁTÍRJA A CÍMSORT. Tehát újra, az egész webcímet be kell gépelnem.
Ez a baromságot egyetlen más böngésző se csinálja.
A többiek közlik, hogy ilyen nincs, 404-es hiba, és a rossz cím ottmarad a címsorban, kijavítom az elütött betűt, Enter, és már jön is az oldal.
Ezekért a kis hülye pimaszságokért gyűlölik meg a zemberek a Microsoftot. Ez ugyanis az idők kezdete óta így van, nyilván nem hiba, hanem szerintük így jó.

 2.  Van már 10 éve, hogy az Opera böngésző kitalálta a skin-t. Vagy talán a WinAmp MP3- lejátszó találta ki, hogy változtatni lehessen a szoftver külsejét. "Felszín"-re magyarosodott a dolog. Kivétel nélkül MINDEN nem-Microsoft böngészőben (több száz is van) vannak választható felszínek, az IE-ben nincsenek. A "nagy" böngészőkhöz sok százas készletből lehet választani, a kisebb böngészőknél néhányszor 10 felszín a választék, a 3.nemtudommennyi, a "Personák" óta a Firefoxot sem kell újraindítani, ha váltok, a többit soha nem is kellett...

 3.   A füles böngészést és a gyorslapokat viszont biztos, hogy az Opera találta ki. Az új lap nyitásakor egy olyan oldal jön fel, amelyen 6 - 9 - 12 képecske található a gyakrabban használni kívánt oldalak linkjeivel. HASZNÁLNI KÍVÁNT, nem a leggyakrabban használt. ÉN akarom meghatározni, mely oldalakat akarom gyakran látogatni, nem vagyok kíváncsi arra, hogy ezzel szemben miket látogattam valójában. Nem feleség kell nekem, hanem menü. Ezt a hibát a Google Chrome is elköveti: a gyorslapokat ő állítja össze. Az IE9 nem hibáz ebben: nincsenek gyorslapjai.

Tehát Operát használok. Ezzel része vagyok egy ötvenedrésznyi exkluzív kisebbségnek.

 

Frissítés 2012.09.05.: egyrészt már csak századrésznyi vagy még apróbb kisebbség lennék, ha Operát használnék, de le kellett szoknom róla. Még mindig az a helyzet, hogy naponta legalább egy weboldalba beszaladok, amely nem működik Opera alatt. Ez biztos a weboldal hibája, és milyen igazságtalanság, hogy az Operát büntetem érte.
Pedig már a Google Drive a dokumentumok szerkesztését is megengedi Operában, egy éve még nem így volt. Nagyon úgy néz ki, hogy az Operának, amelynek annyi mindent köszönhet a böngészés felhasználói élménye, az okostelefonos szoftverből kell megélnie. Egyébként itt az ideje, mert a desktop halott, mint tudjuk. (Nem az, de milyen jó róla cikkezni.)
Másrészt sok Google alkalmazást használok, amire a Chrome a legjobb. Van hozzá IE plugin, tehát a Trident-függő weboldalakat is meg tudom nyitni Chrome-on belülről. Általános böngészésre sem annyira rossz, hogy érdemes lenne mást használni. Hát talán ezért hagyta le a Chrome a Firefoxot is már tavasszal. Amely egyébként ugyanerre ugyanilyen jó lenne – de a Chrome és a Firefox sajátos viszonyára külön posztban térek ki.

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások