Alapvetések

Hozzászólás (0) Találatok: 1512

Ghost in a Shell (Scarlett Johansson) (c)GeekTyrantFrissítésnek túl sok, önálló posztnak meg kevés – ez van. Szóval a másik legfontosabb posztban már volt erről szó, röptében azt jósoltam, hogy nem lesznek androidok, mert nehéz igazán jót csinálni. Ezt most egy kicsit taglalom. (Az első „lelkes” poszt óta Alicia Vikander Oscar díjat kapott, amilyen az élet, nem is az Ex Machináért, továbbá lesz belőle Lara Croft is. Nagyon úgy tűnik, hogy ő a következő Scarlett Johansson, bár a Ghost in a Shell-t lehéz lesz überelni..., vagy ezt ő már letutdta az Ex Machinával?)

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 3401

Ex Machina picture (c) New York Times (Alicia Vikander)
Ezt kérdeztem egy, a digitalizálódás iránt érdeklődő idegsebésztől. Mint később kiderült, magamtól is kérdeztem. Most pedig megpróbálok válaszolni. Magamnak. (Az idegsebész szerint nem lesz lelke a gépeknek, mert a lélek több, mint a periódusos rendszer, vagy az elektronok tánca.) Előre elmondok egy aforizmát: „Mivel minden embernek két lába van, tehát bárkinek lehet egy időben legalább két érvényes álláspontja.” – Vértessy Mária, 1983.

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 3840

Tha Voyager SpaceshipNagy coming out következik: beleszerettem a Star Trek Voyager sorozatba. Tudom, tudom, van sok másik előtte és utána, ott van mondjuk a 2013-as film is. De ez mostanában (2013-végén. 2014 elején) megy egy kábelcsatornán. Az agresszív reklámok miatt inkább megszereztem a sorozatot máshonnan, és végignéztem.

Szóval, az a helyzet, hogy az érintőképernyőt és a hangvezérlést a Star Treknek köszönheti az emberiség. Amerikaiak tíz- (száz-?) milliói a pc- és internet korszakot megelőző hosszú évtizedeken keresztül láthatták a tévében, hogy az Enterprise, meg a Deep Space Nine meg a Voyager legénysége villogó képernyőkön matat, és „Komputer, …” kezdetű utasításokat harsog a levegőbe. (Jó, a Voyager alatt már volt internet.)

 

Nem egyedi jelenség, hogy scifi-művek hajtják a technológia fejlődést, a geostacionárius műholdpályát például Arthur C. Clarke találta ki. (Ő írta például a „2001. Űrodüsszeia” című kultművet.) Több (sok) blog foglalkozik scifi-eredetű találmányok, megoldások feltárásával.

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 2704

Amazon KindleSzerintem mindenki így van vele: ha valamit a kezdeteitől fogva részletesen ismer, akkor azt a sajátjának érzi. Nos, az e-book olvasót egy kollégám találta föl1987-ben, legalábbis a koncepciót, amely szerint két képernyőn akárhány oldalt meg lehet jeleníteni. Miután ismertem ezt az ötletét, érzékenyítve voltam minden, az olvasást segítő digitális találmányra.

Van is saját e-book olvasóm, használom is, és e-bookot is „csinálok”, mármint rossz állományból élvezhetőt állítok elő.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 1790

earth northamericaInkább közelről indítok. Az információs társadalom, az (most az egyharmad, de kívánatosan az egész) emberiség meghatározó eszközei három súlyosan nyereségérdekelt és amerikai magáncég kezében vannak.
A Microsoftról, a Google-ről és a Facebookról van szó.
Baj ez? Közismert ez? Ha nem, miért? Ha nem, annak kellene lennie? Ha igen, miért csak engem zavar? (Ja tudom. “Egy ámokfutó?! Mind az!”) Csak engem zavar?

A Windowsra és az Office-ra szükség volt (van) a pc értelmes használatához. A Google-re szükség volt (van) az internet értelmes használatához. A Facebookra nem volt és nincs szükség, máshol rég meglevő funkciókat fog egybe.
Ezért a Windows, az Office és a Google fenn fog maradni,
a Facebook nem.

(Just FYI readers: a weben szinte csak Észak-Amerika felől látható Föld fotókat lehet találni.)

 

 

 

Bővebben Hozzászólás (0) Találatok: 1841