Firefox logoFlat Chrome logoAki még nem tudná, a Firefoxot a Mozilla Foundation nevű szervezet fejleszti. A Mozilla Foundation költségvetését pedig 85 százalékban a Google állja, ami mintegy 100 millió dollárt jelent évente. Szóval akkor hogy is van ez?

 

 


Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a Google záros határidőn belül kinyírja a Firefoxot úgy, hogy megvonja a támogatást.
Megtehetné.


SeamonkeyThunderbirdDe a Mozilla nem csak a Firefoxot fejleszti, hanem a meglehetősen széles körben használatos Thunderbird levelezőt és a kisebb körben  de ismert és használatos internetes alkalmazáscsomagot a Seamonkey-t (amely a Firefoxból, a Thunderbirdből, chat-kliensből, RSS-olvasóból ilyesmikből áll). Ezek a szoftverek kivétel nélkül minden Linux-disztribúció részei, és mint tudjuk, az Android alapja is Linux. Tehát a Google alapvetően nem ősellensége a Firefoxnak.

 

Továbbá.

Volt egyszer egy bulvárújság, a „Kiskegyed”. Egy adott pillanatban a kiadója kiadta a „Story” nevű bulvárújságot, ugyanazok írták, ugyanaz terjesztette, ugyanott lehetett kapni. Hülyeség? Nos, a „Kiskegyed” olvasótábora alig csökkent, viszont a „Story” szerzett a kiadónak mintegy 20 ezer új előfizetőt.

A Google sokak szerint egy médiavállalkozás, mint a „Kiskegyed” kiadója. A Firefox pedig egy ugyanolyan ikerterméke a Chrome-nak, mint a „Story”.
Vagyis amíg a Firefox használati részesedése mondjuk 10% fölött van, addig szállítja a reklám-megjelenítési lehetőséget, és a keresési platformot – a plusz előfizetőket – a Google-nak.
(Nyilván nem a Kiskegyedtől tanulta a Google a trükköt. Az egy ősidők óta ismert, sőt, az iskolákban is oktatott megoldás a használótábor növelésére.)

Vagyis a Google mindaddig pénzelni fogja a Mozillát, amíg a platform szállítja a használókat, meg még azon túl is, mert betartja a „Don't be evil”, „Ne légy gonosz” alapelvet.

 A Chrome ugyan globálisan nemrég megelőzte részesedésben a Firefoxot, de nem valószínű, hogy például Németországban, ahol gyakorlatilag hivatalos böngésző, tömegesen leszoknának róla. A médiaiparban is gyakori, hogy a használószám-csökkenés megáll valahol – az a nagy kérdés, hogy ez a szint elegendő-e a fennmaradáshoz?

 

 Böngészőhasználati tanácsadó 

Először is mindenki olyan böngészőt használhat, amilyet csak akar. Tudatos webjáró többet is kipróbál, mielőtt dönt.
A Chrome viszont biztosan jobb terepet nyújt a Google webes alkalmazásainak, mint bármely másik, tehát aki a Google-felhőben ƒ„él”, annak a Chrome kötelező.
Internet Explorer 8-at, 9-et az használjon, akinek muszáj, vagy olvasta és nem bánja a "Miért  nem használok IE9-et?" posztban foglaltakat.
Firefoxot mindenki használhat, de tudni kell, hogy a kiegészítések fejlesztése lassabb, mint a böngészőé, és gyakori, hogy amikor a Firefox frissíti magát, akkor egy-több kiegészítő egy ideig használhatatlanná válik. (Mostanában a frissítés automatikus, amiről igen nehéz lebeszélni a Firefoxot.) 
Safarit használnak az Apple ökoszisztémában - de ugyanott a Firefox is megy...

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások