Win10 screenTelepítettem. Két gépre. Windows 7-ről frissítettem, mondhatni az utolsó pillanatban. Értékes tapasztalatokat szereztem, bár ezek máshol nem használhatók, csak Win7-ről Win10-re frissítéskor. Először úgy éreztem, mint aki kapott valami ajándékot, hatott az újdonság kis varázsa, aztán fokozatosan elromlott a kedvem. Az „Évfordulós Frissítés” (ÉF) is csak rontott rajta. Sajnálom. 


Először a tapasztalat

Win7-10 frissítéskor időnként előfordul, hogy a dolog 99 százaléknál megáll, és bár már addig is eltelt vagy három óra, az ember a korábbi microsoftos élmények alapján vár még hármat, aztán lelövi. Ez hat óra.

Ezt én lefolytattam – kétszer. (Az egyik gépen. A másik gépen már okos voltam…) Tizenkét óra kellett ahhoz, hogy megguglizzam a „win10 install stops at 99%” kifejezést. A harmadik vagy negyedik találat leírja, hogy
a.) le kell tiltani a frissítést a Win7-ben, de az nem elég, hogy „ne frissítsen, csak szóljon”, hanem úgy, hogy eszébe se jusson a frissítés (nem ajánlott);
b.) parancssorból durván, rendszergazdaként ki kell iktatni a frissítések keresését a „net stop wuauserv” paranccsal.

Ez működött, az ezután indított frissítés lefutott mintegy 2,5 óra alatt simán, ahogy kell, és a friss, ropogós Win10-ben minden ikon ott volt a helyén, minden alkalmazás ott volt a helyén.

Illetve nem.

A Win 10 az első betöltődésekor szerényen, egy kis üzenetablakban közölte, hogy „XY alkalmazást letiltottam, mert nem kompatibilis a Windows 10-zel.” Hál' istennek, ez nem az volt, amelyet minden nap pénzkeresésre használok, de lehetett volna, mert olyan alkalmazás. Mondjuk, ugyanígy lelőtte a Catalyst Control Center valami komponensét is, de azért egyáltalán nem fájt a szívem. (Miért raktam fel anno? Mi tudom én. Csak az ökör következetes.)

 

Jöjjenek az élmények
Az egyik gépet két képernyővel használom, kiterjesztve. Én a Start Menüt a képernyő jobb szélén tartom (tudom, ez súlyos perverzió, de 80-100-zal több pixelsorom marad az amúgy is kevésből), a Win7-ben tehát a jobboldali képernyő jobb szélén volt. A Win10 valamiért mind a két képernyő jobb szélére kiteszi – ami meglepő, de nem baj, mert ha valamiért csak a bal képernyőt kapcsolom be, akkor is van Start Menü (eddig ilyenkor nem volt). Ami microsoftos logikátlanság, hogy a bal képernyőn (tehát a kiterjesztett képernyő kellős közepén) levő Start Menü az igazi, mert csak ezen van Tálca… ((Update: ez egy új beállítási lehetőség a 10-ben: a Tálca -> Tulajdonságok gondol a több monitorra, lehet szabályozni, hogy mindenhol legyen vagy csak egy monitoron, és hogy melyiken legyen az értesítési terület. Lapzárta után találtam meg a lehetőséget…))

A Win10 nem jön be gyorsabban a Win7-nél, viszont sokkal gyorsabban megy ki (záródik le). Ennek örülök.
Az új Edge böngészőt meg lehetne szokni, sokkal gyorsabb, mint a 11-es volt, de minek, egy jó ideje a Google szolgáltatások miatt amúgy is csak a Chrome-ot használom. (Firefox szóba sem jön, a Portable-re nem lehetett feltenni a Flash plugint, és a nem tanúsított HTTPS oldalakkal való hülyéskedése – minden ilyen weboldalt, pedig nagyon sok van, külön fel kell venni egy kivétellistába, brrr – miatt, újabban egyáltalában nem fogja támogatni a Flash-t, nekem nem nagyon kell, de a weboldalak 80 százalékán még van valami ilyen reklám, azok se kellenek, de néha nem jön fel egy weboldal a Flash plugin hiányában. Egy csomó videós oldal is Flash-es még. A Chrome-ba be van építve a Flash-lejátszó, ugye.) Az új Edge-t a Microsoft OWA-hoz (Outlook Web Accesshez) használnám – de nem lehet átállítani a letöltések helyét. Megismétlem: a vadonatúj, csúcstechnológiás, Microsoft böngészőben nem lehet átállítani a letöltések helyét. Egy külön registry-bejegyzés létrehozásával – ez elég súlyos hekkelésnek számít – el lehet érni, de milyen dolog ez már?! Hogy a letöltések – levélcsatolmányok – menthetetlenül a C:/ rendszermeghajtóra kerülnek?!
Csak ezért tegyem fel az Évfordulós Frissítést (ÉF-et), hátha az Edge-be bekerül ez? ((Update: Bekerült...))

 

Rosszkedvem okai
Hosszan, hosszan olvasgattam előbb a Win10 újdonságait, aztán az ÉF leírásait (az ÉF-et az ingyenes frissítés után néhány nappal adták ki, nyilván a Win10 Service Pack 1-nek felel meg – és egy csomó új szolgáltatást tartalmaz.)
A Win10 „csempés” alkalmazásfuttatóját megírták tabletre és okostelefonra is. Ugyanaz az alkalmazás (elvileg) változatlanul futtatható minden platformon. Nagy cucc, ez nem nekem kell, hanem a fejlesztőknek – és az ilyenek soha nem működnek teljesen, úgyis kell valamit változtatni a platformsajátosságok miatt a verziókon, nem érdekel.
Az egyetlen, ami nekem is számít, hogy ismét változtattak a memóriakezelésen valamit, ahogy eddig minden egyes Windows-változatnál, a Win10 jobban virtualizál, na jó.
Az összes, összes többi újdonság, beleértve az ÉF összes harangját és füttyét, az érintőképernyős kezelést érinti, és a Cortana asszisztenst, amelynek európai megítélése legalább annyira különbözik az amerikaitól, mint Jar-Jaré, csak ellenkező előjellel. (Jar-Jart itt kedveljük.) Cortana magyarul nincs és nem is lesz. A nyelvfüggő fejlesztések költségeit mi nem tudjuk kitermelni, és egyelőre nincs szó arról, hogy a kormánnyal kötött stratégiai együttműködésbe beleférne.
Mondjuk, nekem magyarul sem kellene, épp eleget harcolok a Google-lal, hogy NE csak azokat a dolgokat találja meg, amelyekről Ő úgy gondolja, hogy nekem kellhetnek. Továbbá valamiért nem szeretnék állandóan a gépemmel beszélgetni, ennyire (még?) nem vagyok magányos

800 millió körüli számú asztali PC üzemel ma (2016 augusztusában) a világon. Adjunk hozzá még mondjuk 500-600 millió laptopot, azaz 1,3-1,4 milliárd nem érintőképernyős gép tartozik a Win10 potenciális piacához. Ennyit hagyott figyelmen kívül a Microsoft a Win10 kifejlesztésekor.
Ehhez képest mi az a kis ellentmondás a frissítő képernyőn, hogy „Kis türelmet, amíg a Windows 10 telepítése folyik”, majd két sorral alatta: „Ez hosszú ideig fog tartani, addig nyugodtan dolgozhat”.
A Microsoft szerint 300 millió Win10 működik most – mennyi érintőképernyős ebből?! Figyelembe véve az összes Surface tablet, transformer és Windows Phone zajos sikerét és lelkes fogadtatását? ((Szarkazmus))

Miért tettem föl? Egyrészt többet vártam tőle. Másrészt a Win10-re nem fogja a Microsoft két év múlva azt mondani, hogy mindjárt abbahagyja a támogatását. Harmadrészt, és ez nagy dicséret: ugyanúgy fut ugyanazon a gépen, mint a Win7 – ez egyáltalán nem volt így minden verzióváltásnál. Legyen tehát ez a pozitív végkifejlet.

 

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások