Oracle logoAdobe logoMost végre elkaptam őket. Évek óta dühöngök, hogy merészelnek a legnagyobbak piszlicsári, ZS-kategóriás termékeket reklámozni. Ráadásul milyen gyakran. A McAfee-t (akkor még nem volt az Intelé) be is perelték, hogy a vírusvédője telepítésekor fizetős programot ajánlott a gyanútlan használónak. Én nem perelhetek, csak dohoghatok.

 

 

 


 

Erről van szó, kérem:

shockwave_install

 

meg erről:

java_ask

Ott a mocsokság: az „Install” mellett a pipa be van kattintva. Vagyis, ha a szokásos Enter- vagy kattintás-sorozattal telepíti a gyanútlan, mezei júzer, akkor „gazdagabb” lesz az Ask eszközsávval, vagy a PC Tools registry-bözdörgetővel.

Ha valaki még mindig nem értené: ezek infrastrukturális, vagyis a web normál használatához szükséges szoftverek. A rengeteg weboldalba foglalt Shockwave tartalom lejátszásához, és a szintén számtalan webalkalmazás futtatásához szükséges Java környezetről beszélek.
Átlag hetenként kell frissíteni őket, amire agresszíven és állandóan figyelmeztetnek – ha átállítottuk az alapértelmezést, amely szerint a háttérben, maguktól letölthetik, és telepíthetik az újabb és újabb verziókat.
Aki ezt nem akarja, azt csak figyelmeztetik, hogy veszélyben van. Ez a viselkedés egyébként a "scareware", azaz paráztató kártevők jellemzője, viszont itt alapvető, és világszerte ismert, bejáratott gyártókról van szó... 

És ezek a nagyhírű, mindenki előtt ismert, évi sok tíz milliárd dolláros árbevételű cégek úgy csinálnak, mint a locskos kertévék: filléres dolgokat reklámoznak feltehetően fillérekért, ezzel a végfelhasználók százmillióit zavarva, az ő gépeik erőforrásait pazarolva.

Messze kimerítik az illetlen, sőt tisztességtelen piaci magatartás tényállását.

Tévedés ne essék, nem becsülöm én le a PC Tools Registry Mechanic műszaki értékeit. A PC Tools klasszikus, évtizedek (!) óta ismert márkanév még a Windows előttről. Sajnos, azóta körülbelül ezer hasonló, ingyenes registry-szerkesztőcskét tölthetek le akárhonnan.
Az Ask egy kicsit más. Értéktelen, reklámhajhászó dolog, betelepszik a böngészőbe, volt idő, hogy a védelmi szoftverek az AdWare-listán  tartották, és szóltak: kéretlen reklámoknak leszünk kitéve miatta. Ehhez képest most az Oracle nem átallja terjeszteni. Megérdemelte, hogy elvesztette a Google elleni pert, amelyet azért indított, hogy az fizessen a Java beépítéséért az Androidba. (Azt mondjuk illik tudni, hogy a Java mindig is ingyenes, és lényegében nyílt forráskódú volt - ha nem lett volna az, akkor talán a Sun Microsystems sem ment volna tönkre, és került volna az Oracle tulajdonába...)

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások