Hathetenként új verzió jelenik meg a Firefoxból, a Chrome-ból és valószínűleg az Operából is.
Hát megőrültek ezek?
Vagy csak kevesen vannak, akik nem szeretik az automatikus frissítést, amely után esetleg megváltoznak beállítások, kiesnek egyes kiegészítők?
Komolyan az jutott eszembe, hogy a múltkori poszttal ellentétben Win7 alatt az IE9-et fogom használni. XP alatt meg a Safarit.

 

 

Milyen hátrány ér? Win7 alatt a guta üt meg, ahányszor elütök egy URL-t.
A Safarit meg leporolom és kirakom az ikonját a Gyorsindítóba, majd meglátjuk.

Megláttuk.
Az általam használt speciális XP téma alatt valami rémes színnel jelenik meg és nincsenek felszínei.
Nincs magyar helyesírás-ellenőrzője.
Viszont gyors, és bizony nagyon szép a szöveg-megjelenítése. Nagyon-nagyon szép. Úgyhogy ha valaki irodalmi műveket akar olvasni a weben, annak a Safarit ajánlom.
Általános használatra viszont Magyarországon nem jó.

Azt, hogy az Apple nem különösebben kedveli Magyarországot (egzotikus nyelvű, kis nemzetet - kis piacot... - bárhol a világon), azt tudtuk. Azt pedig, hogy az Internet Explorerben nincs magyar helyesírás-ellenőrző, azt elviseljük, mint annyi mindent a Microsofttól.

Úgyhogy Magyarországon a Firefoxot (bármely, Gecko-motoros böngészőt) vagy az Operát, vagy a Google Chrome-ot (Chrome alapú böngészőt)  érdemes használni, mert mindegyikben benne van a HunSpell nevű, nyílt forrású helyesírás-ellenőrző. Ami e-mai írása, blogolás, kommentelés, bármilyen szövegbevitel során alapvető segítség.

És ezért fájdalmas, hogy pont ez a három böngésző belekezdett ebbe az eszetlen frissítési versenybe. Ami az ingyenes szoftverek nem ingyenes marketingeseinek létigazolásán kívül semmire sem jó.

Az Operának nem volt kötelező beállnia, őket nem a Google pénzeli. (Ja: a Firefox böngészőt, Thunderbird levelezőt, SeaMonkey integrált csomagot fejlesztő Mozilla Foundation költségvetésének 80 százalékát a Google állja. Mondhatni versenyezteti a böngésző-fejlesztőit...)

Az Operának arra kellett ez, hogy a PC-s böngészőjének kicsit felpörgesse a médiafedettségét, amivel talán 1% fölé emelkedik majd a részaránya.

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások