Vezeték nélküli töltőKaptam egy vezeték nélküli töltőt. Korábban olvastam egy-két írást a dologról, hogy van vagy ötféle szabvány, de csak kettő terjedt el közülük szélesebb körben. Úgyhogy az alábbiakban röviden leírom a tapasztalaton alapuló véleményemet. Addig csak annyit: nem kell a boltba rohanni egy ilyenért.

 

 

 

 

 


Ebben legalább van egy mágnesMegint egy dolog, amelyet nem értek: hogyan jöhetett létre termékként, sőt szabványszándékként?

Középiskolás fizika: a légmagos induktív csatolás veszteséges. Átmegy ugyan az energia az egyik tekercsből a másikba, de nem véletlenül tekerik a transzformátorok tekercseit ugyanarra a vasmagra – amelynek lemezeit szorosan összepréselik, nehogy legyen közöttük levegő, mert akkor melegedni (és zörögni…) fog, amitől rossz lesz a hatásfoka.

Évekig gyötörték a zembereket, hogy húzzák ki a mobiltöltőket a konnektorból, mert fölösleges azt a 3 század watt vasveszteséget CO2-ként a levegőbe engedni. Ettől függetlenül a gyártók régesrég áttértek kapcsoló üzemű töltőkre, amelyek konkrétan semmit nem fogyasztanak, ha nincs rajtuk terhelés – úgyhogy nyugodtan benne lehet hagyni a konnektorban.

Erre kihoznak egy olyan eszközt, amely az akkumulátorba kerülő energia legalább kétszeresét fogyasztja, ráadásul emiatt erősen melegszik.

Vagyis nem környezettudatos, és tönkreteszi az akkumulátort.

Előbbi nem különösebben érdekes, mert egyetlen tehén tízszer annyi üvegházhatású gázt termel egy év alatt, mint az egész család egész éves okostelefontöltés-célú energiafogyasztása. (Nem a bennfelejtett töltőé, a telefonálásra használt összes energia…) Az utóbbi viszont azért gaztett, mert a vékonyodás miatt egyre több okostelofonba építik bele fixen az akkut, vagyis annak az élettartama a telefon használhatósági idejével egyenlő.

Vagyis bármi, ami csökkenti az akku élettartamát, az a telefon élettartamát csökkenti – márpedig a melegedés hatékony eszköz a Li-ion, sőt, a Li-polimer akkumulátor tönkretételéhez.

Véleményem szerint az az akku, amelyet hetente 3–4-szer 40-50 fokra melegít egy vezeték nélküli töltő, az két év után a kapacitása kétharmadát elveszti. Ugyanide enélkül 3–4 év után jutna.

 Szerintem a vezeték nélkül töltő egy aljas eszköz új telefon vásárlásának kikényszerítésére.  Tökéletesen függetlenül attól, milyen rendszerű.

 

 

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások