Dell-27-Ultra-HD-5KAz a kisebbik baj, hogy mostanában egyre gyakrabban a monitoroknál is megapixelt adnak meg a gyártók. Az a nagy  baj, hogy miért teszik ezt: elkezdték a fiziológiai határ fölé növelni a képpontszámot. Persze, mert már nincs hová fejleszteni a monitort. (Lásd: Vér, verejték, könnyek!) Milyen unalmas már, hogy mindegyik 2 Mpx-es, hol itt a verseny?! Hát most akkor versenyeznek – a böszmeségben.
Az apropó a Dell UltraSharp 27 Ultra HD 5K meg az Apple új iMac, meg bármi 2k, 4k akárhány k monitor. (Azt csak megjegyezzük, hogy az Apple 5K kijelző volt előbb, pont akkora, pont ugyanannyi képponttal.) 

 

 

 

 

 


 

A „Vér, verejték..." cikkben már megállapítottam, hogy a 27"-es monitor túl nagy: a kényelmes nézési távolságban a széle már az éleslátási területen kívülre, a perifériális látótérbe esik.

Erre a Dell (is) kihoz egy ekkorát. Ez egy lehúzási kísérlet: a hiúságra, az embermajom versenyző hajlamára építve arra próbálják rávenni a népet megint, hogy fizessen olyanért, amire nincs szüksége. Nem mellesleg a dolog nem is zöld: mert a fölösleges dolgok kifejlesztése, legyártása, marketingelése, eladása, elhasználása mind mind fölöslegesen, bűnösen növeli a CO2-lábnyomot.

 

a szemgolyó keresztmestszeteÉs akkor jöjjön egy kis fiziológia. (Forrás: az Óbudai Egyetem egy jegyzete.)

Az egészséges emberi szem szögfelbontása 1 ívperc. Ez a szemfenéken levő csapok (fényérzékelő sejtek), és a szemgolyó méreteinek arányából adódik. (A nem teljesen egészséges szem felbontása nyilván kisebb.)

Az 1 ívperc felbontás azt jelenti, hogy a szemtől 1 méterre akkor látunk különbözőnek két (fehér alapon fekete, vagy fordítva, de itt már kezdődik a vudu *) pontot, ha azok 0,3 mm-nél messzebb vannak egymástól. (Forrásfelhasználás vége.)

A zemberek kényelmes éleslátási távolsága 0,30-0,50 m. Ebből az következik, hogy 0,15 mm-nél kisebb képpontméretű kijelzőt nem érdemes készíteni, mert úgysem látjuk már a pontokat.

25,4/0,15 = 169,3: a fenti képpontméret a 169,3 pont/hüvelyk felbontásnak felel meg.

 

A Dell 27" HD Ultra 5K (tetszőleges sorrendben) képpontmérete 0,116 mm. Nem mellékesen a képátlója ugye 68,8 cm, és fél méterről nézve tényleg nem látjuk a szélét (sem).

 

Az iPhone 4 (!) kijelzője nagyítvaAz Apple iPhone 4 okostelefon felbontása: 326 pont/hüvelyk

Az Apple iPhone 6 okostelefon felbontása: 326 pont/hüvelyk

Ebben látszik valami következetesség: az Apple eldöntötte, hogy ez a 326 pont/hüvelyk, ez az „okostelefon-retina”. A monitornál már 169,3 is elég…

A Huawei Ascend P7 okostelefon felbontása: 441 pont/hüvelyk

Nem folytatjuk: az 5–6"-es, full hd okostelefonok felbontása messze túl van az ésszerűség határán. Az 5–6"-es képernyőhöz elegendő a sima hd 1280×720 képpontszám. Minden, ami ennél több, az fölösleges, mondhatni parasztvakítás.

 

 

Végszó: a Playboy (és bármelyik egyéb, színes, fényes, prémium nyomdatermék) felbontása 250–300 pont/hüvelyk. Ha az elég, akkor képernyőn minek a több?!

 

Csak azért, hogy a poszt ne legyen túl rövid, még egy kicsit mesélek arról, hogy a megapixel-háború helyett mivel kellene foglalkozniuk a megjelenítő-gyártóknak. Szerintem, de én nem vagyok nagy szakértő.

AMOLED ennek kellene pótolnia a plazmapanelt, mert ugyanúgy működik: minden egyes (rgb) képpontnak van saját fénye; akkor fekete, amikor egyik sem ég, és akkor fehér, amikor mindegyik maximálisan világít. (Update 20190719: e pillanatban úgy tűnik, hogy a „minden pixel mögött egy fehér LED” technika az LCD-iparban (Q-dot a Samsungnál, bármi más máshol) az Amoledet is kinyírja, ahogy a plazmatévével tette az LCD néhány éve.)

 

LCD, minden egyes (rgb) képpont mögött saját, fehér LED-del  Azon az elven, hogy nem a képpontszámot, hanem a kontrasztarányt kell növelni, hogy szebbnek lássuk a képet, filmet, olyan LCD-t csináltak, amelyiknél minden képpont mögött háttérvilágítás, amelynek intenzitását lehet vezérelni.

 

Színes E-Ink kijelzők Hogy az ebook-olvasó ipar is kapjon valamint.

 

Gyors képváltású E-Ink kijelzők Ezt csak az alibi kedvéért mondom, mert az ebook-olvasók nem tudnak videót vetíteni. Ha ugyanis valaki ugyanazon az eszközön akar videót nézni, mint olvasni, az vegyen tabletet – a fenti, fejlett LCD vagy AMOLED kijelzők egyikével.

 

A legesleges-legvégén ideírok egy hülyeséget: nagy nehezen ki lehet szaszerolni a specifikációból, hogy színenként hány bites a digitális-analóg átalakító az LCD-ben. 10-12 szok lenni, azaz színenként hány különböző árnyalatot tud megkülönböztetni. 1024-et vagy 4096-ot. Sok?
Tudom én? De azt igen, hogy zöldben érzékenyebb a szem, abban talán kellene a 14 bit is, kékben, pirosban meg elég lenne a 8…
Még kiderülhet, hogy a finom, szürke színátmenetek csíkosak lennének, ha csak 256 kék árnyalat lehetne. De az is, hogy annak a 4096 árnyalat első és utolsó 500 fokozata nem kell.

(*) Azért vudu, mert szubjektív, és minden szakértő másképp mondja, hogy hogyan függ a színtől, a környezeti megvilágítástól, a „pont” formájától, kontrasztjától, a pillanatnyi afrikai időjárástól stb.

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások