sg3smallKét hetet töltöttem a Samsung Galaxy S3-mal. Tiszta "Sztárom a párom", minden plakáton ott pucsít.
Rómában jártam, ott is mindenhol látható, az olimpiaközvetítéseket is félbeszakítja, tehát London is ki lehet vele tapétázva, innentől tehát jogos feltételezés, hogy a világ minden nagyvárosában agresszíven jelen van.

Volt idő, hogy minden új okostelefont az "iPhone killer"  jelzővel illettek a marketingesek. Úgy tűnik (és ez már a "teszt" eredménye), hogy az GS3 meg is érdemli. Még tart a kampánya, de nagyon sok kézben láttam a készüléket az én szerencsés mellsővégtag-páromon kívül is.
(Gondolkoztam, hogy tegyek-e képet ide, vagy az Olvasó nézzen ki az ablakon, az ottani óriásplakátra. Na jó, legyen kép is. Meg specifikáció.)

Ha pedig teszt, akkor:

Értékelés
Jó? NAGYON! (6/5)
Használható? Nagyon. (5/5)
Szép? Igen. (4/5)
Megéri? Háát... (3/5)
Kell? Nagyon. (5/5)

 

 

 

(Magyarázata itt található.)

 


A fenti képen már egy szilikonborítás is látható a telefonon (frászt: zsebszámítógépen...) Azért ezt a képet választottam, mert az ilyen vékony védőtok a készülék legnagyobb hibáit kiküszöböli:
- nem áll ki a hátlap síkjából a kamera védőüvege, tehát nem karcolódik össze
 - védi a tojáshéj-vékonyságú hátlapot
- megszünteti az eléggé síkos fogásérzetet
- védi a készüléket a leejtéskori atomokra hullástól a vékony hátlap és a síkos fogás miatt
- megszünteti azt a botrányt, hogy csak koszolódó fehér és buzis kék színben árulják.

Ismétlem: ezek a legnagyobb hibái. Ezeknél kisebb, és nem is feltétlenül hiba, hogy a "természetről másolva" marketingduma jegyében a mintegy 20 gyári csengőhang közül 18 "vizes": csobogás, esőcsepegés, vízesés, szökőkút, ilyesmi. Egyszerszült nőknek nem ajánlatos készülék, mert 5 helyett 3 percenként fognak pisilni.

Technikai, használati hibái NINCSENEK. A 4,8"-es SuperAMOLED képernyő kiváló, verőfényben is látható, a 4 magos processzor + grafika minden helyzetben akadás nélkül kezeli a képernyő rengeteg képpontját, a 4.04-es szovjetfagyi (Ice Cream Sandwich) oprencer már nem hibáz. Ugyanúgy lehet wifi-n videóSkype-olni a GS3-mal mint egy rendes (NEM "netbook"!) laptoppal. 16 GB a belső memória, microSD nélkül is ki lehet bírni.
Jól szól, "dugós" fülest adnak hozzá, szabványos az USB csatlakozója.

Ez a telefon lenyomhatja az iPhone-t. Annyiba is kerül...
És ugyanúgy nem igazán lehet USB-tárolóként használni sem. (Mindenféle külső, rootolást követelő appokkal lehet csak meghekkelni.)

(Egyébként Rómában 20 ember közül 18-nak iPhone VAGY valamilyen Samsung (a sok közül...) volt a kezében. Nem véletlenül akarják ezek kinyírni egymást. HTC? Nokia? LG? Motorola? Kik ezek, mik ezek? Réspiaci, futottak-még márkák.)

Sokat vártam a 8 Mpx fényképezőtől. A világbajnok képernyőn megejtően szépek voltak a beltéri felvételek is. Aztán beraktam a memkártyát egy számítógépbe.

Kutyából nem lesz szalonna. Hiába CMOS az a picurnyi képérzékelő lapka, a beltéri felvételek zajosak, és be is mozdulnak a hosszabb expozíció miatt. Pont annyira, hogy a telefon képernyőjén még jól nézzenek ki, de a tévén már nem...

Itt a legvégén azért elmesélem, hogy van a GS3-nak egy igazi tervezési hibája is: a némítógomb nem a tetején van, hanem a jobb oldalán, a hangerőgombokkal pont szemben. Vagyis nagyon könnyen ki lehet kapcsolni a készüléket csak azzal, hogy rossz helyen fogod meg. Ezt Steve Jobs (vagy valaki más az Apple-nél) jobban találta ki: ezért van az iPhone (és még számtalan más, de mostantól lényegében halálraítélt okostelefon) némító gombja a tetején.

Az is idetartozik, hogy a "gesztusvezérlés" csak a prospektusnak való. Van vagy húszféle lehetőség (névjegy-nézetben a füledhez teszed - felhívja az illetőt, telefonálás közben hasra fekteted - megszakítja hívást, billegetve lehet lapozni a listákban stb.) ami messze több, mint az átlagember rövid idejű memóriája. Szerencse, hogy egyenként lehet ki-be kapcsolni a lehetőégeket, de még így is időnként meglep, mikor veszi vezérlésnek az adott mozdulatot. Nem biztonságos.
A tenyéréllel végigsimításos screenshot meg nem működik a játékok nagy részében - ahol a tényleg az Apple-től lopott balgomb-kikapcsológombos fogás segít, nem kell képernyőlopó appot letölteni.

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások