iphone_tele_200Volt itt olyan, hogy a kompakt fényképezőknek vége, mert az okostelefonok. Igazam lett, nemrég a nagyságos Dpreview szerzője is ilyet mondott, mondjuk eléggé evidens. Legutóbb a Canonnak is lett MILC-e (az EOS M), az is evidens, hogy a kompakt fényképezők átmennek nagy érzékelős MILC-be.
Ezentúl elrontott fotót, videót csak okostelefonnal illik csinálni.

Miután az okostelefonokat igen gyakran azzal adják el, hogy milyen jól lehet velük fotózni, nézzük, meg, mennyire igaz ez.

 

Ki most a legnagyobb? Az Apple és a Samsung. Az iPhone 4S és a Galaxy S III. (Aki a fikázást ki akarja hagyni, kattintson.)

iphonelens_200s3lensMind a kettő kifejezetten elcseszi a fényképezőjét: az iPhone talpig Gorilla Glassba öltözik - kivéve a lencse előtti üvegkorongot, az SIII hátuljából meg kiáll a 8 megapixeles sorozatlövő csoda.
Így tehát a lencse előtti üveg összekarcolódik, amitől a felvételek ködösek, szarok lesznek.

Nem értem. Elvileg ezek a fejlesztők, formatervezők a világ legügyesebb, legkreatívabb, legjobban fizetett szakemberei. Az a Steve Jobs, aki fényesre políroztatta az iPhone akkutöltő képernyőjét, elsiklott volna a fényképező összekarcolódása fölött? (Az iPhone 4 fölött még bőven ő bábáskodott.)
Azt mondjuk tudható, hogy a Samsung fejlesztői a műszakilag analfabéta marketingesek rabszolgái. Minden egyes Samsung termékben van legalább egy szarvashiba - lehet, hogy ez a koreai imázs része? A Galaxy SIII-ban ez, és hogy csúszós a fogása. (Remélem, hogy) a marketing nem engedte, hogy a hátlapján a kamera 0,3 milliméterrel beljebb kerüljön, mint most, és a fedőhéj két széléhez közel legyen egy-egy, a megcélzott vastagságot megadó, gumi tapintású csík. Ettől a sík felületre helyezett telefon kamerájának fedőüvege nem ér hozzá a sík felülethez, és izzadt kézből is nehezebben csúszik ki.

 

lgbacksony_200Sokan tudják ezt. Például az LG (a kis P500 vagy más Optimusok mind) és a  Sony (az Xperia Mini is – persze a Sony fényképezőt is gyárt, tudhatja.)
Viszont a Huawei és a ZTE és a HTC One X szintén buták, ezekre akart hasonlítani (fényképezőgépi szempontból) a két nagy?!
(Frissítés 120830: A Sony is meghülyült. Az új Xperia J és T hátulján úgy áll ki a kamera, hogy kifejezetten azon csúszkál a készülék, ha leteszik az asztalra.)

 

 

 

 

 

Azt azért (itt, az utolsó mondatban, amelyet senki nem olvas el), le kell szögezni, hogy ezek a termékek okostelefonnak nagyon jók. Működnek, használhatók, elég hosszú élettartamúak, sokat tudnak és abból a legtöbbet kényelmesen, gyorsan. (Az iPhone 4 akkor is ronda. Olyan, mint egy nyavalyás irodaház: szögletes, üveg és acél.)

 

 Akkor most komolyan

Nem teljesen hülyék az okostelefon-gyártók. Az okostelefon-fényképezők védőüvegei azért vékonyak, hogy minél kisebb legyen a torzításuk. Alapvetően széles látószögű optikákról van szó, amelyek alapvetően is eléggé torzítanak: ismerjük a nagyorrú arcképeket. Ezt a torzítást a sík védőüveg növeli, annál erősebben, minél vastagabb. Ezért nem igazán célszerű védőfóliát ragasztani a fényképező elé - ahogy az egyik képen látható. Ez csak növeli a torzítást, ráadásul 4 (négy) határfelüeletet ad hozzá az optikai rendszerhez (fólia front - fólia háta, ragaszó eleje - ragasztó hátulja), ami egyéb képalkotási hibákat okoz. (Növeli pl. a kromatikus aberrációt: a fényes és sötét foltok határán látható szivárványos vonalat, lombon keresztül fényképezett ég esetén látható igazán jól.)

A Gorilla Glassnak (a Corning keményüvegének) ráadásul nagyobb a törésmutatója (1,5) mint a normál üvegeké (ami 1,3). Jobban töri a fényt – tehát ez a fenti torzítás még kifejezettebb lenne.
Hát ezért nincs Gorilla Glassból a iPhone-ken és iPadeken a kamera védőüvege.

Hogy miért nincs besüllyesztve, akár az iPhone-on, akár bárhol másutt, az továbbra is kérdés. Szóval a designerek (marketingesek) igenis hülyék. Na jó, csak leszarják, hogy az a kamera mennyire jó.

 

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások