Nemrég (2013 januárjában) jött ki új verzió a nyílt forrású, kiadványtervező alkalmazásból, úgyhogy körülbelül két év után ismét vetettem rá egy pillantást.

Itt és most leszögezem, hogy nagyon sokat fejlődött, sokat gyorsult, megtanult magyarul helyesírás-ellenőrizni és elválasztani, és még fogom is folytatni, mennyi mindenben lett mennyire jó.

De még mindig használhatatlan. Például nincsenek benne táblázatok, ezeket (kapaszkodjanak meg jól) vektorgrafikaként kell importálni. (Update 2014.05.29.: Scribus 1.4.4; a helyzet változatlan. Ebben. Másban nem!)

 

Annyira tisztességtelen a táblázatokat egy szóval, egy kategóriaként hiányolni. Egy jó (kiadványcélú) táblázatszerkesztő kifejlesztése szinte elképzelhetetlen mennyiségű munka, óriási kreativitás eredménye.

A táblázatfunkciók megvalósítása összemérhető a Scribusra eddig fordított ÖSSZES erőfeszítéssel, azaz a hiányolása annak felel meg, hogy „jó, jó, de miért  nem kétszer ilyen ügyes?”

Másban ugyanis az új Scribus már egészen komoly életjeleket mutat. (Mostantól az 1.4.4-ről lesz szó.)

((Szoftver alaposabb megismerése folyamatban.))
 . . . . .

 

Az a szomorú igazság, hogy a LibreOffice irodai csomag a dokumentumtervezési feladatok több mint háromnegyedére használhat, viszont gyorsabban meg lehet tanulni a használatát, mint a Scribusét. Ahhoz mélyebb tipográfiai ismeretek kellenek…
Ami egyébként rendben is van. Az tervezzen dokumentumot, aki ért hozzá.

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások