Megmagyarázom, hogy miért vagyok alapvetően ellenséges a gyártókkal és a kereskedőkkel szemben. Nem, ez  nem jellemhiba, vagy hangulat, hanem a túléléshez szükséges alapvető vásárlói magatartás.
Bebizonyítom.


Azon gyorsan túl kell lenni, hogy a gyártó nem azért gyárt, hogy a vevőnek jó legyen, hanem hogy  neki legyen jó, amikor eladja a kereskedőnek. Akinek már tényleg zsigerileg az az érdeke, hogy a vevő többet fizessen, mint amennyibe az áru a neki került.

Ez a viszony odáig fejlődött, hogy a kereskedő mondja meg a gyártónak, mit gyártson. Mit megmondja: (betű szerint) fővesztés terhe mellett megparancsolja!
Az eladásra előállított termékek és szolgáltatások legnagyobb részét a kereskedők tervezik.

 

Ugorjunk.
Honnan van pénzed? Megdolgozol érte. Mit használsz el, amikor dolgozol? A szellemi és fizikai energiádat. Mind a kettőt újra kell termelned. Hogy újra elhasználhasd. Az életerődet.

Amikor a kereskedő több pénzt követel a termékért, mint amennyit ér, az életerődet szívja ki azért, hogy ő használja fel a saját céljaira, a saját dolgozói fizetésére, a saját hálózata fejlesztésére, hogy több gyártónak tudjon parancsolni, hogy több dolgozó életerejét tudja elhasználni ( = "megélhetést nyújthasson nekik").

A kereskedőnek a legmagasabb színvonalú technika és rengeteg hozzám hasonló ember kikényszerített életereje áll a rendelkezésére ahhoz, hogy meggyőzzön, te jársz jól, ha vásárolsz. Nekem meg csak az, hogy ha nem tetszik a dolga, akkor nem veszem meg.
Hát ezért. Alapvetően gyanakszom. Alapvetően semmit nem hiszek el, amit kereskedő mond. Hülye lenne, ha igaza mondana. Úgyhogy csak meg kell találnom, hol hazudik. Szokott sikerülni.
Csak olvasd ezt a blogot.

 

Hülyén, túlzón, durván hangzik – de ez van. Most még vedd hozzá, hogy a Föld mérete nem változott az utóbbi 4,5 milliárd évben, viszont most hétszer annyi az ember, mint 100 évvel ezelőtt. Malthusnak lassan igaza lesz. Szóval a növekedés, mint alapvető erkölcsi érték nem tűnik nagyon előremutatónak.

Márpedig a kereskedő növekedni akar. A pénz, a "món" (Mérő László) ugyanúgy szaporodni akar, mint az ember DNS-e. Mind a kettőt meg kell fékezni, hogy a faj fennmaradhasson. Csányi Vilmos szerint ahogy a távol keletiek is gazdagszanak és a születési rátájuk csökken, lehet, hogy a 21. század közepén megáll a népességnövekedés, és a végére már nem is lesz magasabb, mint a múlt század végén – és akkor nem lesz se óriási környezeti katasztrófa, se óriási háború, amely hamarabb megoldja a dolgot.

 

Szóljon hozzá!

Hozzászólás beküldése vendégként

0
szabályok és használati feltételek.
  • Nincsenek hozzászólások